Liikkuva koulu -toimintaa on jo Suomen jokaisessa maakunnassa. Kaikkea ei kannata miettiä itse alusta asti. Kysy lisätietoja ja hae vinkkejä lähialueesi jo toimivista Liikkuvista kouluista! Oman alueesi kouluja voit etsiä kouluhakemistosta.
Millaisia mahdollisuuksia Liikkuva koulu -toiminta voisi tarjota koulun ja kodin yhteistyölle?
Miten perheet voisivat koulupäivän ulkopuolella yhdessä liikkua koulun pihalla tai sisätiloissa?
Kannattaisiko koulumatkan kulkutapoja miettiä yhdessä?
Koulun vanhempainyhdistykset ovat monessa Liikkuvassa koulussa erittäin tärkeä yhteistyökumppani!
Mitä asioita kannattaisi pohtia yhdessä kunnan teknisen toimen, vapaa-aikatoimen, liikuntatoimen, nuorisotoimen, terveystoimen jne. kanssa?
Mitä kannattaa suunnitella ja tehdä yhdessä kunnan muiden koulujen kanssa?
Miten harrastusjärjestöt voisivat osallistua kerhotoiminnan järjestämiseen pitkillä välitunneilla, aamulla tai iltapäivällä?
Millaisia teemapäiviä harrastusjärjestöt tai liikuntaseurat voisivat järjestää koululla?
Liikunnan aluejärjestöt tarjoavat kouluille ja kunnille asiantuntija-apua koulupäivän liikunnallistamisen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Aluejärjestöjen kokeneet ja kannustavat mentorit osaavat auttaa kouluja toimintakulttuurin muutoksen toteuttamisessa nykytilan kartoituksesta uusien toimintamallien vakiinnuttamiseen saakka. Mentoreiden työkalupakissa on erilaisia työkaluja muutoksen toteuttamiseen. Mentorointeja voidaan toteuttaa koulukohtaisina tilaisuuksina tai kuntatasoisesti useamman koulun yhteisinä tilaisuuksina. Kuntia autamme myös rahoituksen hakemisessa.
Liikkuva koulu -työpaja osana mentorointia haastaa työyhteisöä tarkastelemaan koulupäivän aikaisen liikkumisen vaikutuksia koko kouluyhteisön (oppilaat ja työntekijät) hyvinvoinnin kannalta sekä tuo esille keinoja toiminnan kehittämiseksi. Tämä koko työyhteisölle suunnattu 2–3 tunnin työpaja voidaan toteuttaa myös yhteistoiminta-ajalla tai veso-koulutuksena.
Oppilaiden koulutusten tavoitteena on lisätä oppilaiden osallisuutta koulun arjessa.
Liikunnan aluejärjestöt tarjoavat liikunnan täydennyskoulutusta opettajille, kerho-ohjaajille, koulunkäyntiavustajille ja iltapäivätoiminnan ohjaajille tilauksesta kunta- tai koulukohtaisesti koululle parhaiten sopivana ajankohtana. Koulutuksia voidaan toteuttaa Veso-päivänä tai koulupäivän aikana. Tarjolla olevia koulutusteemoja ovat
Kysy lisää koulu- ja kuntakohtaisista Liikkuva koulu -tukitoimista oman alueesi Liikunnan aluejärjestöstä.