Liikkuvan koulun nykytilan arviointi

Kouluille

Nykytilan arviointi -työkalu auttaa valitsemaan koulullenne oikeat kehittämiskohteet.

Työkalun avulla arvioidaan, mikä on Liikkuva koulu -toiminnan nykytila koulussanne. Saatte visuaalisen koosteen vastauksistanne, ja voitte seurata kehittymistänne käyttämällä työkalua esimerkiksi lukuvuosittain.

Hyödynnä nykytilan arviointia:

• Seuraavan lukuvuoden suunnitteluun
  • Oppilaiden osallistamisen välineeksi
  • Keskustelun pohjaksi Liikkuva koulu -toiminnasta kouluyhteisössä ja vanhempainillassa
  • Keskustelun pohjaksi kuntapäättäjien kanssa
  • Vertaa valtakunnallisiin tuloksiin

Kunnille

Työkalu on todettu hyväksi apuvälineeksi kunnan Liikkuva koulu -toiminnan koordinoinnissa.

Hyödynnä nykytilan arviointia:

• Koulujen toiminnan koordinointiin
  • Seuraavan lukuvuoden suunnitteluun
  • Kunnan hyvinvointikertomukseen
  • Keskusteluihin päätöksentekijöiden kanssa

Näin se toimii

Työkalu on maksuton rekisteröityneille Liikkuville kouluille. Jos ette ole vielä rekisteröityneet, tehkää se rekisteröitymislomakkeella. Oman koulun rekisteröitymisen voi tarkistaa kouluhakemistosta.

Työkalua voi käyttää missä vaiheessa lukuvuotta tahansa. Suosituin ajankohta on ollut maalis–huhtikuu, jolloin arvioinnista saa parhaan hyödyn seuraavan lukuvuoden suunnitteluun. Kun arvioinnin täyttää vuosittain, pystyy seuraamaan toiminnan kehitystä.

• Nykytilan arviointi suositellaan tehtäväksi ryhmätyönä (esim. Liikkuva koulu -tiimi, opettajainkokous, erilaiset pienryhmät).
  • Voitte hyödyntää keskusteluissa pdf-lomaketta, joka on saatavailla suomeksi ja ruotsiksi.
  • Tallentakaa arviointi sähköiseen kyselylomakkeeseen (kielivaihtoehdot suomi ja ruotsi).
  • Saatte sähköpostitse visuaalisen yhteenvedon tuloksistanne. Yhteenvetoja lähetetään loka-, marras-, huhti- ja toukokuun lopussa. Lisätietoja yhteenvedoista voi kysyä sähköpostitse apuamatkalle (a) liikkuvakoulu.fi.

Liikkuvan koulun nykytilan arviointi (pdf)

Bedöming av nuläget (pdf)

Liikkuvan koulun nykytilan arviointi (sähköinen lomake, suomi ja ruotsi)

Huom. Toisen ja korkea-asteen oppilaitoksille on oma Nykytilan arviointi oppilaitoksille -työkalu, joka löytyy liikkuvaopiskelu.fi-sivuilta.

Tulokset visuaalisesta tietokannasta

Visuaalisesta tietokannasta voi selata tuloksia eri osa-alueista sekä verrata oman kunnan/maakunnan tuloksia koko Suomen tuloksiin. Tietokannasta voi myös napata valmiita infograafeja esimerkiksi kunnan hyvinvointikertomukseen.

Tulosten tarkastelutasot Virvelissä:

• kunta
  • maakunta
  • avi-alue
  • koko Suomi.

Seuranta-Virveli lukuvuodesta 2019–20 lähtien

Nykytilan arvioinnin tuloksia voi tarkastella visuaalisessa tietokannassa Virvelissä. Tietokannassa on mukana koulujen kaikki vastaukset lukuvuodesta 2019–20 lähtien, paitsi jos koulu on vastannut kahdesti tai useammin saman lukuvuoden aikana. Tällöin tietokantaan on jätetty sen lukuvuoden uusin vastaus.

• Tulokset on kuvattu lukuvuosittain.
  • Kuntakohtaiset tulokset ovat näkyvillä vain niistä kunnista, joissa arviointia on täytetty kattavasti.
  • Kuntakohtaisista tuloksista voi tarkastella toiminnan kehittymistä.
  • Tulosten tulkinnassa on huomioitava vastausten määrä.

Valtakunnallisten tulosten tulkinnassa on otettava huomioon, että samana lukuvuonna arvioinnin tehneet koulut ovat Liikkuva koulu -toiminnassaan eri vaiheissa: osa kouluista on voinut juuri käynnistää toimintansa samalla kun osa on toiminut jo pidempään.

Seuranta-Virveli on rakennettu Microsoft Power BI -alustalle. Tietokantaa päivitetään kerran kuussa. Yksittäisen koulun tuloksia ei julkaista Virvelissä.

Vanhat Virveli-tietokannat

Huom! Vanhoja tietokantoja ei enää päivitetä.

Virveli-tietokanta
  • Tietokannassa käytetään kunkin koulun uusinta vastausta.
  • Tulokset kuvaavat liikkumisen edistämisen nykytilaa.
  • Tulosten tulkinnassa on huomioitava vastausten ajankohta.

Virveli-tietokanta

Vanha Seuranta-Virveli

Tietokannassa on mukana koulujen kaikki vastaukset lukuvuoteen 2020–21 saakka, paitsi jos koulu on vastannut kahdesti tai useammin saman lukuvuoden aikana. Tällöin tietokantaan on jätetty sen lukuvuoden uusin vastaus.

• Tulokset on kuvattu lukuvuosittain.
  • Jos kunnassa on täytetty arviointia säännöllisesti, voi tuloksista tarkastella toiminnan kehittymistä.
  • Tulosten tulkinnassa on huomioitava vastausten määrä.
  • Valtakunnallisten tulosten tulkinnassa on otettava huomioon, että samana lukuvuonna arvioinnin tehneet koulut ovat Liikkuva koulu -toiminnassaan eri vaiheissa.

Vanha Seuranta-Virveli

Lisätietoa

Kysy lisätietoja Liikkuvan koulun nykytilan arvioinnista tai pyydä teknistä apua lomakkeen tai Virveli-tietokannan käytössä:
apuamatkalle (at) liikkuvakoulu.fi.

Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.