Suunnistaa voi myös koulun sisätiloissa

Nissnikun koulun poikien liikunnanopettaja opettaja Martti Iivonen luki lehdestä labyrinttisuunnistuksesta ja totesi, että tätä pitää kokeilla omallakin koululla. Yhteydenotto Helsingin Suunnistajiin poiki tapahtuman, joka järjestettiin Kirkkonummella huhtikuussa.

Labyrinttisuunnistus on sisätiloihin sovellettua, yleisimmin liikuntasalissa tapahtuvaa suunnistusta. Salissa on useampi rata, joiden vaikeustaso vaihtelee. Näin osallistuminen onnistuu eri ikäisiltä oppilailta. Radalla on erilaisia esteitä, kuten penkkejä ja nauhoja, jotka pitää ottaa liikkuessa huomioon. Tunnin suunnistuksen aikana liikutaan helposti jopa useamman kilometrin matka.

Labyrinttisuunnistuksen järjestämisessä koulun vastuulla oli tarjota tilat ja organisoida luokkien osallistuminen tapahtumaan. Helsingin Suunnistajien kolme kokenutta suunnistajaa vastasivat päivän ohjauksesta. Hyvällä suunnittelulla suunnistukseen ehti osallistua kahdeksan ryhmää, eli noin 250 oppilasta.

- Tarvittavat välineet löytyivät Emit-kortteja lukuun ottamatta koulultamme. Helsingin Suunnistajat toivat nämä lajiin kuuluvat välineet mukanaan, kertoo liikunnanopettaja Martti Iivonen.

Labyrinttisuunnistuksen valtavasta suosiosta kertoo, että Nissnikunkoulun koulun 7D-luokan Daniel Rubinstein oli järjestyksessään 50 000 sisäsuunnistukseen osallistunut oppilas. Tilannetta juhlistettiin koululla ja Daniel sai Helsingin Suunnistajien ohjaaja Reima Uljakselta pienen lahjan.
Helsingin Suunnistajien Reima Uljas onnittelee Daniel Rubinsteinia suorituksen jälkeen.

Nissnikun koululla innostuttiin labyrinttisuunnistuksesta niin, että yhden päivän tapahtumasta tehtiin heti kaksipäiväinen. Toinen suunnistuspäivä toteutettiin koulun toimesta, ja paikallinen suunnistusseura Kirkkonummen Lynx tarjosi Emit-laitteet koulun käyttöön. Näiden yleisesti suunnistuksessa käytettävien elektronisten leimauslaitteiden avulla oppilaat saivat itselleen suoritusajan ja näkivät, onko rata suoritettu oikein.

- Suunnistuksessa jokainen kilpaili itseään vastaan ja yritti parantaa omaa aikaansa. Jokaisen oli helppo osallistua omalla taitotasollaan, kertoo liikunnanopettaja Iivonen.

Jatkoa varten labyrinttisuunnistusten toteuttamiseen on olemassa hyvät ohjeet, ja ratojen pystyttäminen onnistuu myös koulun henkilökunnan ja oppilaiden toimesta. Liikunnanopettaja Iivonen kannustaa kouluja olemaan aktiivisesti yhteydessä paikallisiin suunnistusseuroihin.

- Toivon, että koulut ja suunnistusseurat ympäri maan innostuvat toteuttamaan vastaavia tapahtumia. Me ainakin tullaan järjestämään ensi lukuvuotena oppilaiden toivomaa labyrinttisuunnistusta, sanoo liikunnanopettaja Iivonen.

Helsingin Sanomissa julkaistiin 18.3.2019 juttu "Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana​".

Lisätietoa:

Nissnikun koulu
liikunnanopettaja Martti Iivonen
040 772 1644
martti.iivonen (a) kirkkonummi.fi

CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 80 MB.
Sallitut tiedostotyypit: gif jpg jpeg png avi mov mp3.
CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.