10 helppoa vinkkiä fillariteemapäivään

1. Karkki kypärästä

Pyöräilykypäräratsia koulupäivän alussa. Jokainen pyöräilykypärän käyttäjä palkitaan esim. makeisella. Samalla on hyvä tarkistaa pyöräilykypärän säädöt: kypärän tulee olla ehjä, suorassa ja remmit sopivan kireällä.
 

2. Tuunaa fillari

Pitäkää pyörän tuunauskilpailu. Lapsia kannustetaan koristelemaan
pyöränsä jo valmiiksi kotona esim. pehmoleluilla tai muilla omakeksimillä koristeilla. Kässätunnilla voi virkata koristenauhoja tai kuviksessa taiteilla muita koristeita. Hauskin, omaperäisin, villein rosteilukokonaisuus palkitaan yhteisessä fillarigaalassa!
 

3. Fillariviesti

Liikunta- tai välitunnin aikana on helppoa toteuttaa fillariviesti. Tavallisen juoksuviestin tyyliin liikkumisvälineinä onkin polkupyörä. Taattua vauhdin hurmaa ja räjähtävän voivan kehittämistä!
 

4. Taidot ruosteessa?

Järjestäkää välitunnilla pyöräilyn taitorata. Taitoradan voi rakentaa helposti kartioista ja laudan pätkistä: kartioiden kiertelyä, tasapainottelua, tarkkuusajoa ja jarrutusharjoituksia.
 

5. Ketjut ruosteessa

Lapset ajavat usein todella huonokuntoisilla pyörillä: jarrut eivät toimi tai ruuvit ovat löysällä. Koulussa voi pumpata ilmaa renkaisiin ja lisätä öljyä ketjuihin. Teknisen työn tunnilla voi korjata pienempiä vikoja ja isompia vikoja varten kotiin voi laittaa korjauspyynnön. Isommat oppilaat ovat oivallisia apumekaanikkoja korjauspajassa!

6. Pyörätaidetta ja -musaa

Piirretään, maalataan ja taiteillaan fillariteemainen kuva. Taustalle soimaan fillariteemaista musaa. Katuliiduilla voidaan myös taiteilla pihalle fillarikuvia.
 

7. Maastopyöräilyrata

Mikäli välituntialueen reunamilla on hyvää maastoa polkuineen, voidaan sinne järjestää rata maastopyöräilyä varten. Maastopyöräily on oivallista välituntiliikuntaa ja on varmasti poikien mieleen.

8. Fillariretki

Tehkää keväinen pyöräretki läheiseen luontokohteeseen, museoon tai vaikkapa rannalle. Ennen retkeä on hyvä kerrata liikennesäännöt ja tarkistaa kypärien säädöt.
 

9. Liiku fiksusti liikenteessä

Järjestäkää liikuntakasvatusteemainen koulupäivä tai oppitunti. Koulupäivän aikana kertaillaan liikennesääntöjä, käydään käytännössä harjoittelemassa ja tarkistetaan pyörän kunto. Koulupoliisin vierailu kruunaa päivän.

10. Fillarikerho

Hieman suuritöisempi homma on pitää koululla pyöräilykerhoa. Kerhossa voidaan harjoitella mm. leikin kautta ajotekniikkaa, liikennesääntöjä ja pyörän korjaamista. Paikalliset pyöräilyseurat voivat auttaa sisältöjen suunnitteluissa.

Fillariteemapäivän ideat: luokanopettaja Kaisa Peltonen, Jyväskylän Pyöräilyseura

CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 80 MB.
Sallitut tiedostotyypit: gif jpg jpeg png avi mov mp3.
CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.