Pyörän huolto ja katsastus

Polkupyörän kunnossapito ja huoltaminen on hyvä kansalaistaito, jota voidaan opettaa kouluissa eri tavoilla. Koulut voivat järjestää muun muassa pyöränhuoltopäiviä, joihin voidaan yhdistää pyörän katsastaminen.

Vinkkejä pyöräkatsastuksen ja pyörän huollon järjestämiseen:

  • Pyöräkatsastuksen ja -huollon voi järjestää esimerkiksi lukuvuoden alussa elokuussa, talvikelien saapuessa marras-joulukuussa ja kevään tullessa maalis-huhtikuussa.
  • Pyöräkatsastuksen voivat tehdä oppilaat itse esimerkiksi teknisen työn opettajan, pyöräilyjärjestön tai pyörähuoltoliikkeen edustajan opastuksella.
  • Hyödynnä Pyöräliiton ja Pyöräilykuntien verkoston tekemiä pyöräkatsastuksen ohjetta ja pyörän katsastuskorttia.
  • Pyörän huoltoa varten on hyvä hankkia tarvittavat työkalut: talttapääruuvimeisseli, sarja kiintolenkkiavaimia sekä kuusiokolojakoavaimia, ketjurasvaa, pyöräpumppuja ja rättejä. Pyörän puhdistusta varten on hyvä olla myös vesiämpäreitä sekä puhdistussieniä tai -liinoja.
  • Pyörän huollon voi järjestää erilaisina tapahtumapäivinä tai osana teknisen työn tunteja tai muita soveltuvia valinnaisaineita.

Pyörän talvihuollon yhteyteen voi järjestää talvirenkaiden asentamisen esimerkiksi yhteistyössä pyöräliikkeen kanssa. Oppilaat voivat harjoitella renkaiden vaihtamista myös koulussa mahdollisesti oleviin koulupyöriin. 

CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 80 MB.
Sallitut tiedostotyypit: gif jpg jpeg png avi mov mp3.
CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.