Personal trainer liikuttaa yläkoululaisia Helsingissä

Koulujen personal trainer -toiminta käynnistyi Helsingissä tammikuussa 2017. Kohdennettu palvelu on suunnattu kaikille yläkouluikäisille nuorille, jotka haluavat löytää liikunnallisen elämäntavan ja lisätä hyvinvointia.

PT-toimintamallia toteutetaan 12 eri koululla, joissa liikunnanopettajat ja kouluterveydenhoitajat toimivat yhdyshenkilöinä. Käytännön ohjaustyötä toteuttavat kaksi liikuntapalvelujen Liikkuva koulu -ohjaajaa. Myös yhteistyö vanhempien kanssa on tärkeää.

Vajaan kahden vuoden aikana toiminnan piiriin on ohjautunut noin 60 nuorta. Henkilökohtaisen alkutapaamisen jälkeen toimintaa toteutetaan yksilö- ja pariohjauksena sekä pienryhmätoimintana 4–5 kuukauden mittaisen jakson ajan. Tapaamiset järjestetään arkipäivisin koulupäivän aikana tai sen jälkeen.

- Pääsääntöisesti tapasin nuoria kerran viikossa joko koululla tai kaupungin liikuntatiloissa, Liikkuva koulu -ohjaaja Aleksi Haavisto kertoo.

Nuorten yleisimmät tavoitteet ohjaukselle olivat arkiliikunnan lisääminen, oman harrastuksen löytäminen, ateriarytmin korjaaminen ja koululiikunnan suorittaminen.

Suurin osa jaksolle osallistuneista nuorista suoritti jakson loppuun asti. Tärkeimpiä asioita, jotka vaikuttivat nuorten sitoutumiseen, olivat mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön ja ohjaajien viikoittainen yhteydenpito.

- Myös elämäntavat ovat muuttuneet. Käytännön esimerkkinä moni nuori kertoo syövänsä nykyään aamupalan ja kouluruoan. Näillä on merkittävä vaikutus arjen jaksamiseen, Haavisto kiteyttää.

 

Aleksi Haavisto
Liikkuva koulu -ohjaaja
Helsingin kaupunki
aleksi.haavisto (a) hel.fi
040 689 8279

Eveliina Pesonen
Liikkuva koulu -ohjaaja
Helsingin kaupunki
eveliina.pesonen (a) hel.fi
040 652 2056

CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 80 MB.
Sallitut tiedostotyypit: gif jpg jpeg png avi mov mp3.
CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.