Ohjevideoita ergonomiaan luokkahuoneessa

Hyvän ergonomian on jo pitkään tiedetty omalta osaltaan auttavan kuormituksen tasoittamisessa. Erilaisilla asennoilla voidaan luoda nivelille asentoja, joissa ne kuormittuvat optimaalisesti.

Pitkäkestoiset staattiset asennot kuitenkin hidastavat aineenvaihduntaa ja kuormittavat tuki- ja liikuntaelimistön rakenteita. Tämän vuoksi tarvitaan vaihtelua kuormitukseen ja sen kohdistumiseen. Fyysisesti passiivisesti työskennellessä asennonvaihtelun tärkeys siis korostuu ja tarvitaan liikkumista, istumisen tauottamista ja kehoa elvyttäviä liikkeitä istumisen sekä staattisten asentojen vastapainoksi. Työskentelyergonomian ja liikkumisen tärkeyden tiedostaminen alakouluikäisestä alkaen auttaa elinikäisen tuki- ja liikuntaelimistön terveyden vaalimisessa. 

Ohjevideot käsittelevät erilaisten istuinten käyttöä oppitunnilla, hyvän asennon löytämistä pulpettityöskentelyssä, tabletin ja tietokoneen ergonomista käyttöä sekä istumisen tauottamista ja taukoliikuntaa. Ohjevideot on toteutettu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Fysioterapian tutkinto-ohjelman opinnäytetyönä, jonka toimeksiantajana toimi Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry. Opinnäytetyön ovat tehneet Sonja Virta ja Johanna Ylönen.

Istuinten käyttö

Asennon vaihteleminen

Asento pulpetissa

Tabletin ja tietokoneen käyttö

Istumisen tauottaminen ja taukoliikunta

CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 80 MB.
Sallitut tiedostotyypit: gif jpg jpeg png avi mov mp3.
CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.