Koulumatkojen liikenneturvallisuus

Suurimpia esteitä aktiivisille koulumatkoille on koettu koulumatkan vaarallisuus. Koulumatkojen turvallisuuden parantaminen voi siten olla hyvä keino lisätä koulumatkaliikuntaa.

Koulumatkojen turvallisuuden lisäämisessä luontevia yhteistyökumppaneita ovat kunta (etenkin kunnan tekninen toimi) ja ELY-keskus sekä Liikenneturva.

 

Vaaranpaikkakartoitus

Hyvänä pohjana työlle toimii Liikenneturvan kehittämä Koulumatkojen vaaranpaikkakartoitus.

Vaaranpaikkakartoituksen pohjalta voidaan vaikuttaa liikenneympäristön epäkohtiin ja huomioida vaaranpaikat koulun liikennekasvatuksessa.

Sotkamon kokemukset

Sotkamossa on tehty koulumatkakartoitus koulun ja kunnan sivistyspalvelujen yhteistyönä. Siinä kartoitettiin koulumatkojen vaaranpaikkoja ja muita kehittämisen kohteita. Kartoituksen tuloksena koulutielle saatiin lisää korotuksia suojateille, uusia suojateitä ja pätkä uutta, turvallista väylää Salmelan koulun lähelle. Toimenpiteillä on sivistysjohtajan mukaan ollut selvästi vaikutusta koulumatkojen kulkemiseen.

Naantalin kokemukset

Naantalissa liikenneturvallisuutta koulujen ja harrastuspaikkojen ympäristössä käsiteltiin marraskuussa 2012 lasten parlamentin istunnossa. Yhdyskuntatekniikan suunnittelija oli lasten kanssa tekemässä parannusehdotuksia lasten näkemiin vaarallisiin paikkoihin. Liikenneturvallisuustyöpajassa oli edustus jokaisesta Naantalin alakoulusta. Lasten näkemykset vietiin tiedoksi päättäjille, sekä luottamushenkilöille että viranhaltijoille.

CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 80 MB.
Sallitut tiedostotyypit: gif jpg jpeg png avi mov mp3.
CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.