Kävelevät ja pyöräilevät koulubussit

Pyöräilykuntien verkoston kehittämät pyöräilevät ja kävelevät koulubussit on arkea helpottava sosiaalinen innovaatio. Pyöräilevässä ja kävelevässä koulubussissa matka kouluun tai harrastukseen pyöräillään tai kävellään aikuisen johdolla ryhmässä.

Yhteistä matkantekoa nimitetään ”koulubussiksi”, koska matka kuljetaan sovitun reitin ja aikataulun mukaan. ”Bussit” kulkevat tapaamispaikkoina toimivien ”pysäkkien” kautta, joilta voi liittyä joukkoon. Koulubussitoimintaa pyöritetään vanhempien, isovanhempien, opettajien tai harrastuksen ohjaajien yhteistyönä.

Henkilöautokuljetusten vaihtaminen pyöräileviin ja käveleviin koulubusseihin kohottaa lasten kuntoa ja parantaa koulujen ja harrastuspaikkojen turvallisuutta autoliikenteen vähentyessä. Samalla lapsi oppii turvallisia ja ympäristön kannalta kestäviä liikkumistapoja. Koulubussitoiminta on mainio tapa lisätä lasten ja vanhempien sekä muiden kasvattajien yhteisöllisyyttä. Pyöräileviä ja käveleviä koulubusseja on toteutettu parinkymmenen vuoden ajan eri puolella maailmaa.

Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin starttaaminen - opas kouluille ja harrastusjärjestöille

Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja

Lisätietoa:

Pyöräilykuntien verkosto