Iloon yli esteiden -ideapankki

Iloon yli esteiden -ideapankkiin on koottu hyväksi todettuja liikuntavinkkejä, jotka mahdollistavat yhdenvertaisen osallistumisen koulun liikunnallisiin aktiviteetteihin ja toiminnalliseen opetukseen. Vinkit on jaettu neljään osa-alueeseen: avoin, sovellettu, rinnakkainen ja erillinen.

Avoimessa toiminnassa kaikki osallistuvat samaan peliin tai leikkiin eli toiminta soveltuu kaikille. Sovelletussa toiminnassa teema tai harjoite on yhteinen, mutta toteutuksessa hyödynnetään erilaisia soveltamisen keinoja. Rinnakkaisessa toiminnassa teema tai harjoite voi olla yhteinen, mutta jokainen harjoittelee omalla tasollaan. Esimerkiksi temppuradalla voi olla erilaisia toimintakyvyn mukaisia vaihtoehtoja. Erillisessä toiminnassa oma vertaispohjalta toimiva liikuntakerho voi toimia matalan kynnyksen starttina liikunnan harrastamiseen.

Ideapankki on koottu Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin Iloon yli esteiden -hankkeessa, jonka tavoitteena oli lisätä kaikkien oppilaiden mahdollisuuksia osallistua koulupäivän aikana tapahtuviin liikunnallisiin hetkiin. Hankkeessa järjestettiin koulujen tarpeisiin räätälöityjä tapahtumapäiviä, joiden tavoitteena oli antaa vinkkejä liikunnallisiin hetkiin tavallisten koulupäivien aikana. Ideapankki on koottu näiden tapahtumapäivien aikana saaduista vinkeistä ja hyvistä käytänteistä.

Iloon yli esteiden -hankkeen toteuttajana toimi Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri ja rahoittajana opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen yhteistyökumppaneita olivat Jyväskylän yliopisto sekä Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry. Hanke jatkuu, ja ideapankkia tullaan päivittämään myös toisella hankekaudella.

Iloon yli esteiden -ideapankki (Google docs)

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Ruskis
Henni Huttunen, fysioterapeutti, uima- ja erityisuimaopettaja (SUH)
henni.huttunen (a) valteri.fi
p. 0295 335 353

www.valteri.fi

CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 80 MB.
Sallitut tiedostotyypit: gif jpg jpeg png avi mov mp3.
CAPTCHA
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.