School Action Day – Let's #BeActive

Euroopan urheiluviikko

Euroopan komission Euroopan urheiluviikkoa (European Week of Sport, EWoS) viikkoa vietetään joka vuosi 23.–30.9. Teemaviikko järjestettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2015. Sen avulla pyritään kannustamaan kansalaisia liikkumaan aktiivisesti sekä lisäämään tietoisuutta liikunnan monista hyödyllisistä vaikutuksista. Suomessa Euroopan urheiluviikkoa koordinoi Opetushallitus. Lisätietoa Euroopan urheiluviikosta englanniksi European Week of Sportin verkkosivuilla.

Euroopan urheiluviikko toteutetaan tänä vuonna hieman uudella ilmeellä, mutta viikon teema ja tavoitteet ovat edelleen liikunnan ja urheilun merkityksen korostaminen sekä liikunnallisen elämäntavan edistäminen. Viikon aloittaa pääkaupunkiseudun kouluille järjestettävä School Action Day, joka järjestetään tänä vuonna virtuaalitapahtumana keskiviikkona 23.9.2020. Tapahtumaan liittyy myös liikunnallinen videokilpailu sekä yhteistyökumppaneiden ideoimia aktiviteetteja. Pitkin viikkoa ympäri Suomen järjestetään viikon teeman mukaisia tapahtumia, tempauksia ja kampanjoita. Tänä vuonna tapahtumat pidetään suurelta osin koulukohtaisina tai virtuaalisina.

Alueelliset tapahtumat 2020

Heinola

Heinolassa urheiluviikon tapahtumat toteutetaan tänä vuonna koulukohtaisesti. Tapahtumiinn hankittavat välineet ja laitteet kiertävät viikon aikana eri kouluilla, ja pitkälti samansisältöinen tapahtuma toteutetaan kiertosysteemillä kunnan eri kouluissa viikon aikana. Tapahtuman teemana korostuvat yhdenvertaisuus ja osallisuus.

Jyväskylä

Jyväskylässä halutaan tukea ennennäkemättömällä tavalla lasten liikuntaa kouluissa sekä lapsiperheiden liikkumista luonnossa ja tapahtumissa Euroopan urheiluviikon aikana. Viikkoon sisällytetään raikkaita ja helposti lähestyttäviä aktiviteettejä kouluissa, Valon kaupunki -suurtapahtuman ympärillä, lukuisissa lähiliikuntapaikoissa sekä uudessa liikuntalajien keksimiseen kannustavassa Sykethon20-tapahtumassa. Koululaisille ja lapsiperheille on runsaasti BeActive-aiheista ohjelmaa ja päivien teemoja ovat muun muassa arkiliikunta, luontoliikunta, resurssiviisas liikkuminen sekä mindfulness.

Kemi

Kemissä järjestetään yläkouluikäisille suunnattu #BeActive-tapahtuma 23.9.2020. Tapahtuman teemana on yhdenvertaisuus liikunnassa ja urheilussa. Tapahtumassa ovat mukana esittelemässä toimintaansa paikalliset urheilu- ja liikuntaseurat, kuntosalit, kaupungin nuorisotyö, Lapin liikunta sekä ammattiopisto Lappian hyvinvointi- ja terveysala. Myös oppilaat otetaan mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumaan rastia, minkä lisäksi tapahtuman teemaa pyritään nostamaan esiin sosiaalisessa mediassa oppilaiden johdolla.

Kotka

Kotkassa liikuntatapahtumaan osallistuvat perusopetuksen koulut. Tapahtuma järjestetään useampana päivänä Euroopan urheiluviikon aikana kunnan eri liikuntatiloja hyödyntäen. Tapahtuman ohjelman suunnittelussa osallistetaan myös koulujen oppilaita.

Kuopio

Kuopiossa urheiluviikon teemana on Koppi kaveruudelle! Ideana on haastaa Kuopion alakoululuokat kopittelemaan eri tavoin ja eri välineillä. Haasteeseen osallistuneet ja tuloksensa ilmoittaneet luokat osallistuvat palkintojen arvontaan.

Mikkeli

Euroopan urheiluviikon aikana Mikkelissä on tavoitteena lisätä perusopetuksen oppilaiden liikkumista huomioiden samalla oppilasryhmien ryhmäytyminen. Liikunta on loistavaa yhteisöllisyyttä edistävää toimintaa, ja Mikkelissä tarkoituksena on järjestää luokkien välisiä liikunnallisia haastekilpailuja ryhmähengen kohottamiseksi sekä liikunnan ilon löytämiseksi.

Oulu

#BeActive-viikon teemana on Oulussa yläkoululaisten liikuttaminen. Viime vuosien tapaan tapahtumassa halutaan edistää erityisesti kaupungin kahdeksasluokkalaisten liikkumista. Viikon aikana Oulun yläkoulujen kahdeksannen luokan oppilaille järjestetään toimintarastipäivät neljällä eri Oulun hallinnollisella alueella.

Ranua

Ranuan tapahtuma järjestetään keskiviikkona 23.9.2020. Päivätapahtuman kohderyhmänä ovat peruskoululaiset, ja illalla päivä jatkuu kaikille nuorille avoimella tapahtumalla. Päivä pitää sisällään muun muassa pallomerikisailuja, keppihevosradan, frisbeekilpailun ja fatbike-testiajoja.

Rovaniemi

Rovaniemellä kaupungin liikuntapalvelut ja urheiluseurat järjestävät yhteistyössä liikunnanohjaajaopiskelijoiden kanssa Säpinää syksyyn! -tapahtuman. Lasten liikuntatapahtuman kohderyhmää ovat esikoululaiset ja alakoululaiset. Tapahtuma sisältää urheiluseurojen suunnittelemia liikunnallisia toimintapisteitä, joiden avulla lapsilla on mahdollisuus löytää itselleen myös uusi harrastus.

Salo

Salossa tapahtuman kohderyhmää ovat kaikki peruskoululaiset, ja teema sijoittuu Fiksusti kouluun -pyöräilyhankkeen ympärille. Viikon aikana päästään juhlimaan Pumptrack-radan avajaisia sekä harjoittelemaan pyörällä kikkailun lisäksi pyöränhallintataitoja. Lisäksi viikon aikana kartoitetaan jokaisen koulun ympäristön kävely- ja pyöräilyolosuhteet sekä järjestetään koululaisten pyöräilyhaasteena kilometrikisa.

Turku

Turussa Kupittaan urheiluhallissa toteutetaan #BeActive School Action Day / Mihi-messut, joiden kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset ja toisen asteen opiskelijat. Liikuntatapahtuma pidetään perjantaina 25.9.2020, ja tarjolla on monipuolisia ja vähän erikoisempiakin toiminnallisia rastipisteitä. Osallistujat pääsevät myös kokeilemaan Mihi-likuntatuotteen lajeja ja seuraamaan urheiluseurojen lajiesityksiä. Tapahtumassa esitellään myös kaupungin liikuntatarjontaa.

Vaasa

Vaasassa koululuokille tarjotaan mahdollisuus päästä kokeilemaan seinäkiipeilyä. Tätä elämyksellistä ja monille myös varmasti aivan uutta lajia päästää harjoittelemaan hienoissa sisäkiipeilyhallin tiloissa. Lisäksi Euroopan urheiluviikon ajalle on odotettavissa koulujen omia aktiviteetteja, kuten pyöräilykampanjoita ja välkkäreiden keksimiä välituntitempauksia.

Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.
Vastaamalla kysymykseen varmistat, että olet ihminen.
Anna vastaus kysymykseen.